Best Vegan Chocolate Crepes by Marta Dymek / Najlepsze wegańskie naleśniki z musem czekoladowym według Marty Dymek

BestVeganPancakes01

I’ve been flirting with a vegan lifestyle quite a lot lately, and I must say that most of the dishes that I’ve tried so far stole my heart. This is one of them. Can you believe that the chocolate mousse in the picture is not really chocolate, but avocado mixed with cocoa? It has the most rich, captivating, not-too-sweet taste, and I wouldn’t guess it’s actually not made with the highest class chocolate if I wasn’t making it myself. It’s absolutely phenomenal!

I’ve found both the recipe for the crepes and the recipe for the chocolate mousse at a great vegan food blog, Jadłonomia, written by Marta Dymek. Both recipes are great totally unaltered! The only thing I did was to put them together.

Crepes are a perfect option for a special breakfast (think birthdays or anniversaries), or just when you want to indulge yourself. And they’re not hard to make! In fact, crepes were the only thing I could cook, save for sandwiches and an egg scramble, for about eight years (then I moved out of my parents house and had to learn a few more recipes). So don’t worry: if a ten-year-old can excel at them, so can you!

Ingredients for the crepes:
1 C all-purpose flour
1/3 C finely ground old-fashioned oats
1/8 tsp baking soda
1/16 tsp salt
1 tbsp grapeseed oil
1 tbsp honey
1 3/4 C unsweetened almond (or any other) milk

Ingredients for the chocolate mousse:
1 avocado
3 tbsp cacao
3 tbsp honey
15 drops stevia extract (or 2 tbsp sugar)
2 tbsp unsweetened almond (or any other) milk

Ingredients for frying and serving:
3 bananas
1 1/3 tbsp coconut oil

Prep time: 15 minutes

Cooking time (total): 30-40 minutes

Yields: 8 crepes

Calories: 165 kcal per serving

Mix the ingredients for pancakes with a hand blender until the consistency is uniform and smooth, and set aside for 15 minutes (this is so that the ground oats have some time to bind the batter).

In another container, blend all the ingredients for the chocolate mousse until it’s uniform and smooth throughout, and set aside. Peel the bananas and cut into about 1/4-inch slices.

Put a frying pan over a medium heat, and put in 1/2 tsp of coconut oil. When the oil has melted, spread it all over the pan with a wooden spatula. Pour 1/3 C of the batter on the pan and spread it all over by tilting the pan in a circular fashion. Let it fry for about 3-4 minutes, slightly levering up its edges after 1-2 minutes, until the crepe is golden brown on the down side, then flip over and fry for another 2-3 minutes. Transfer onto a plate, and pour another portion of the batter onto the pan. Add 1/2 tsp coconut oil onto the pan every two crepes.

The first crepe of the batch is usually quite difficult to make. Don’t worry then if this one becomes a bit teared up or a complete mess. Try again – it’s going to be better!

Spread 2 tbsp of the chocolate mousse over half of the crepe, then arrange around 8 slices (1/3-1/2 banana) on top of the mousse. Fold the crepe in half, and then once again in half. Serve immediately.

I promise: you’re (and everyone else) gonna fall in love with these!

 

BestVeganPancakes03

Ostatnimi czasy sporo próbuję diety wegańskiej, i muszę przyznać, że wiele potraw, które do tej pory próbowałam, skradły mi serce. Oto jedna z nich. Czy możecie uwierzyć, że mus czekoladowy widoczny na zdjęciu to naprawdę nie czekolada, ale avocado zmieszane z kakao? Mus ten ma szczególnie bogaty, urzekający, nie za słodki smak, i w życiu nie zgadłabym, że nie zawiera w sobie ani grama czekolady najwyższej jakości, gdybym sama go nie zrobiła. Jest absolutnie fenomenalny!

Zarówno przepis na naleśniki, jak i przepis na mus czekoladowy znalazłam na wegańskim blogu Jadłonomia prowadzonym przez Martę Dymek. Oba przepisy są świetne i nie wymagały żadnych zmian! Jedyną nową rzeczą, którą wprowadziłam, było ich połączenie.

Naleśniki są świetnym pomysłem na specjalne śniadanie (np. z okazji urodzin albo rocznicy) albo gdy po prostu chcesz siebie rozpieścić. I wcale nie są trudne do zrobienia! Przez dobre osiem lat naleśniki były jedyną potrawą, jaką potrafiłam przyrządzić oprócz kanapek i jajecznicy (później wyprowadziłam się z domu moich rodziców i byłam zmuszona nauczyć się paru nowych przepisów). Także bez obaw: jeśli dziesięciolatka jest w stanie opanować robienie naleśników, to Wy również!

Składniki na naleśniki:
1 C mąki tortowej
1/3 C drobno zmielonych płatków owsianych górskich
1/8 łyżeczki sody
1/16 łyżeczki soli
1 łyżka oleju z winogron
1 łyżka miodu
1 3/4 C niesłodzonego mleka migdałowego (lub jakiegokolwiek innego)

Składniki na mus czekoladowy:
1 avocado
3 łyżki kakao
3 łyżki miodu
15 kropli ekstraktu ze stevii (albo 2 łyżki cukru)
2 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego (lub jakiegokolwiek innego)

Składniki do smażenia i podania:
3 banany
1 1/3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie: 15 minut

Całkowity czas gotowania: 30-40 minut

Wynik: 8 naleśników

Kalorie: 165 kcal na porcję

Wymieszaj składniki na naleśniki za pomocą miksera na jednolitę i gładką masę, i odstaw na około 15 minut (w tym czasie płatki owsiane zaczną sklejać ciasto).

W innym pojemniku zmieszaj składniki na mus czekoladowy na jednolitą i gładką masę, i odstaw. Obierz banany i pokrój na ok. 0,5-centymetrowe plastry.

Postaw patelnię na średnim ogniu i rozpuść na niej 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Kiedy olej się rozgrzeje, rozprowadź go po całej patelni za pomocą drewnianej łopatki. Wylej 1/3 C ciasta naleśnikowego na patelnię i rozprowadź po całej jej powierzchni poprzez przechylanie patelni w różne strony kolistym ruchem. Pozwól naleśnikowi smażyć się przez około 3-4 minuty, lekko podważając jego brzegi po 1-2 minutach, aż naleśnik będzie złocisto-brązowy na spodzie, i wtedy przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Gotowy naleśnik przełóż na talerz, i wlej kolejną porcję ciasta na patelnię. Dodawaj 1/2 łyżeczki oleju kokosowego co dwa naleśniki.

Pierwszy naleśnik z partii jest zwykle dość trudny do usmażenia. Po prostu nie przejmujcie się, jeśli naleśnik nieco Wam się porwie lub jeśli wyjdzie zupełnie nie tak, jak sobie wyobrażaliście. Spróbujcie znowu – będzie lepiej!

Rozprowadź 2 łyżki czekoladowego musu na połowie gotowego naleśnika i ułóż na nim około 8 plasterków banana (1/3-1/2 banana). Złóż naleśnik na pół, i potem jeszcze raz na pół. Podawaj natychmiast.

Obiecuję, że pokochacie (razem z Waszymi goścmi) to danie!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s