Southern Bowl Salad / Południowa micha sałatki

SouthernBowl01

You know what’s annoying about salads? It takes two whole plates and then some to feel satisfied when you’re having one for lunch. I adore eating healthy, but I love feeling good after eating more. Being hungry is not a good feeling.

Well, I’m here to bring something new to the table (see what I did there?). I’ve found this salad in the last issue of the Health magazine. Admittedly, the article claimed that this salad is great for lunch and can keep up in a container for up to two days. Yes, it is great for lunch, and no, I would not eat it if it had more than 12 hours. Call me a maniac, but I believe food should be fresh. Also, what’s the point in packing up on all these veggies – well, besides the taste, but that’s also long gone after two days… – if all the vitamins have already disintegrated? In my book a salad should be made on the same time day you eat it.

And this one is a great choice for that: it takes about 15 minutes to put together, so with a little effort you can prepare it in the morning before work/school/kids wake up/”Good Morning, America” starts. Packed in a nice container, it will definitely make it till lunch with an unaltered taste, and you will surely admire the fact that it’s wonderfully filling. Give it a try!

Ingredients:
1/2 C cooked quinoa
2 tbsp scallions, chopped
1/4 tsp salt
1/2 C black beans
1/2 C corn
1/2 orange pepper, cut in bite-size pieces
2 tbsp chopped parsley
1/2 mango, cubed
1/2 avocado, cubed
1 tbsp lime juice
2 tbsp sunflower seeds, roasted
1/16 tsp cayenne pepper
1/2 tbsp olive oil

Prep time: 15 minutes

Cooking time (total): 15 minutes

Yields: 1 serving

Calories: 610 kcal per serving

If you know you’re going to be short on time when you’re preparing the salad (say, in the morning), you can cook the quinoa the preceding evening. I always recommend cooking 1 part quinoa in 2 parts vegetable broth – the taste is fantastic when you do that. When the quinoa is done, stir in the scallions and the salt. If you start with raw sunflower seeds, you can also roast them ahead.

The secret why this salad keeps well is that one can put the ingredients into a container separately, and mix them only right before eating.

Put cubed mango and cubed avocado on one side of the container and pour the lime juice over them. Then put beans, corn and bell pepper mixed with parsley next to them. Finally, put quinoa on the other side of the container. The different parts of the salad should be adjacent to each other so that the container is packed and nothing wiggles about. Mix the sunflower seeds with cayenne pepper, them sprinkle them on top of the salad. Put the olive oil into a separate container (I keep leftover mini jam jars specifically for that reason). Mix right before serving.

So here you go: a quick, filling salad perfect for lunch. Personally, I fell in love with the taste of mango with lime juice. And you?

PS When I look at my stats these days, I get a feeling that quite a few people tend to visit this blog from time to time (besides my friends and immediate family). If you tried some of these recipes and have an opinion about them, please let me know. I’d really love to hear from you!

 

SouthernBowl02

Wiecie, co jest denerwujące w sałatkach? Trzeba zjeść całe dwa talerze i jeszcze trochę, żeby się najeść sałatką w porze obiadowej. Uwielbiam jeść zdrowo, ale bardziej kocham dobrze się czuć po jedzeniu. Bycie głodnym to nie jest dobre uczucie.

Dzisiaj mam dla Was nową propozycję. Znalazłam tę sałatkę w najnowszym numerze magazynu Health. Trzeba przyznać, że autorka artykułu twierdzi, że ta sałatka jest świetna na lunch i można ją trzymać do dwóch dni w lodówce. Tak, sałatka jest świetna na lunch, i nie, nie jadłabym jej, gdyby miała więcej niż 12 godzin. Możecie nazwać mnie maniakiem, ale wierzę, że jedzenie powinno być świeże. Zresztą, jaki jest cel ładowana  w siebie tych wszystkich warzyw – no, oprócz smaku, ale ten też jest już dawno stracony po dwóch dniach… – jeśli wszystkie witaminy zdążyły się rozpaść? W moim domu sałatka powinna być przyrządzona w tym samym dniu, w którym się ją je.

I ta sałatka jest pod tym względem świetnym wyborem: jej przyrządzenie zajmuje około 15 minut, także przy odrobinie wysiłku możecie ją przygotować rano przed wyjściem do pracy/szkoły/pobudką dzieci/początkiem “Pytania na śniadanie”. Zapakowana w zgrabny pojemnik, sałatka z pewnością wytrzyma do lunchu bez utraty smaku, a dodatkowo będzie stanowić wspaniale sycący posiłek. Spróbuj!

Składniki:
1/2 C ugotowanego quinoa
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1/4 łyżeczki soli
1/2 C czarnej fasoli
1/2 C kukurydzy
1/2 pomarańczowej papryki, pokrojonej w małe kawałki
2 łyżki poszatkowanej pietruszki
1/2 mango, pokrojone w kostkę
1/2 avocado, pokrojone w kostkę
1 łyżka soku z limonki
2 łyżka prażonych nasion słonecznika
1/16 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżki oliwy

Przygotowanie: 15 minut

Całkowity czas gotowania: 15 minut

Wynik: 1 porcja

Kalorie: 610 kcal na porcję

Jeśli zależy Ci, by przygotować sałatkę w jak najkrótszym czasie (np. ponieważ nie masz rano zbyt wiele casu), możesz ugotować guinoa poprzedniego wieczoru. Zawsze radzę, by gotować jedną część quinoa w dwóch częściach bulionu – smak staje się wtedy wspaniały. Gdy quinoa jest gotowe, wmieszaj w nie pokrojony szczypiorek i sól. Również nasiona słonecznika możesz uprażyć zawczasu.

Sekretem, dzięki któremu ta sałatka tak dobrze znosi czas między jej przyrządzeniem i zjedzeniem, jest to, że składniki można umieścić w pojemniku osobno, i wymieszać dopiero tuż przed jedzeniem.

Umieść pokrojone mango i avocado po jednej stronie pojemnika i polej sokiem z limonki. Obok wsyp fasolę, kukurydzę i pokrojoną paprykę wymieszane z poszatkowaną pietruszką. Wreszcie, umieść quinoa po drugiej stronie pojemnika. Poszczególne części sałatki powinny przylegać do siebie, tak by pojemnik był wypełniony i nic po nim nie latało. Wymieszaj ziarna słonecznika z pieprzem cayenne i posyp nimi sałatkę. Oliwę z oliwek umieść w osobym pojemniku (ja specjalnie w tym celu zachowuję słoiczki po mini-dżemach). Wymieszaj tuż przed jedzeniem.

Voilà: szybka, sycąca sałatka idealna na lunch. Osobiście zakochałam się w połączeniu mango z limonką. A Wy?

PS Kiedy ostatnio spojrzałam na statystyki tego bloga, miałam wrażenie, że całkiem spora liczba gości odwiedza go od czasu do czasu (poza moimi znajomymi i rodziną). Jeśli próbowaliście którychś z moich przepisów i macie na ich temat opinię, dajcie mi znać. Naprawdę chciałabym od Was usłyszeć!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s