Hearty Minestrone by Jamie Oliver / Sycące minestrone według Jamiego Olivera

Vegetable_Minestrone_01

This is one of the most filling and comforting soups I know. I made it according to Jamie Oliver’s recipe from Save with Jamie. Once again, Jamie totally delivered – the soup is delicious! My only complaint would be the portion size – I eat a lot, but even I know that what Jamie calls two servings is in fact four.

I also like the fact that this soup lets one use all odd bits of pasta lying around. I don’t know about you, but I never use the whole package of pasta, instead I am always left with an amount that cannot really constitute even a single meal. Nowadays I actually have a special jar in which I keep all those pasta ends left – once the jar is full, I know it’s minestrone time!

Ingredients:
2/3 onion
150 g carrots
200 g butternut squash, peeled
1/2 tbsp grapeseed oil
1 l vegetable stock
1/2 can chopped tomatoes
1/2 can pinto beans
100 g pasta (dry)
100 g fresh spinach
100 g frozen peas
1+1/4 tsp salt
1/4 tsp ground black pepper
1 large garlic clove

Prep time: 20 minutes

Cooking time (total): 1 hour

Yields: 4 servings

Calories: 290 kcal per serving

Chop the onion, carrots and butternut squash into 0.5-inch cubes. Heat the oil in a large pot over a medium heat and add the chopped veggies. Fry them, stirring, for about 10 minutes. Next add the stock, the tomatoes and the beans and bring them all to a boil, then let them simmer for 20 minutes. Finally, add the pasta, the spinach and peas and simmer the whole mixture for another 10 minutes. Right before taking the soup off the heat, add a smashed garlic clove – it really enhances the flavor of the soup!

To take this soup to a whole another level, you can bake some croutons while the soup simmers. This time I decided to opt out – I just can’t stop eating croutons and I usually end up eating the whole batch, so it’s a bit safer for me not to have them around. Yes, I’m a crouton junkie.

Anyways, make sure to give this soup a try: it’s gonna change your world. The ingredients do not have to much the above ingredients list perfectly – I think as long as you use some pasta and add flavorful spices, you can use whatever has been lying around in your kitchen lately. Have fun!

 

Vegetable_Minestrone_02

Ta zupa jest jedną z najbardziej sycących i krzepiących zup, jakie znam. Zrobiłam ją według przepisu Jamiego Olivera z Gotuj sprytnie jak Jamie. Jamie ponownie spełnił wszystkie oczekiwania – zupa jest przepyszna! Jeśli mogłabym się na coś poskarżyć, to byłby to jedynie rozmiar porcji – sama dużo jem, ale nawet ja wiem, że to, co Jamie uważa za dwie porcje jest naprawdę czterema.

Dodatkowo lubię w tej zupie to, że pozwala ona na zużycie wszystkich resztek makaronów plątających się po kuchni. Nie wiem, jak Wy, ale ja nigdy nie zużywam całego opakowania makaronu i zostaję z dziwnymi, nie nadającymi się do użycia ilościami. Ostatnio trzymam je wszystkie w specjalnym słoiku – gdy słoik jest pełny, wiem, że mogę zrobić minestrone!

Składniki:
2/3 cebuli
150 g marchewek
200 g dyni (obranej ze skóry)
1/2 łyżki oleju z pestek winogron
1 l bulionu warzywnego
1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 puszki fasoli pinto (albo jakiejkolwiek innej)
100 g makaronu (suchego)
100 g świeżego szpinaku
100 g mrożonego zielonego groszku
1+1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie: 20 minut

Całkowity czas gotowania: 1 godzina

Wynik: 4 porcje

Kalorie: 290 kcal na porcję

Pokrój cebulę, marchewkę i dynię na 1,5-cm kostkę. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu i dodaj pokrojone warzywa. Smaż je, mieszając, przez około 10 minut. Następnie dodaj bulion, pomidory oraz fasolę i doprowadź całość do wrzenia, a potem gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Wreszcie dodaj makaron, szpinak i groszek i gotuj całość na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Tuż przed końcem gotowania dodaj wyciśnięty ząbek czosnku – to naprawdę świetnie podkreśla smak zupy!

Absolutnie fantastycznym dodatkiem do zupy są grzanki, które można upiec w czasie, gdy zupa się gotuje. Tym razem postanowiłam z nich zrezygnować – po prostu nie potrafię przestać ich jeść i zwykle zjadam całą blachę, więc dla mnie po prostu jest bezpieczniej, gdy nie ma ich w pobliżu. Tak, jestem grzankoholikiem.

W każdym razie spróbujcie tej zupy: zmieni Wasz świat. Składniki nie muszą idealnie pasować do powyższej listy – myślę, że jeśli użyjecie makaronu i dodacie przyprawy, to możecie użyć czegolwiek, co zalega Wam w lodówce. Miłej zabawy!

 

Advertisements

2 thoughts on “Hearty Minestrone by Jamie Oliver / Sycące minestrone według Jamiego Olivera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s