The Yummiest Oatmeal with Blueberries / Najpyszniejsza owsianka z jagodami

Blueberry_oatmeal_01

I get bored with foods very easily. I strive not to cook a given recipe more than two times a month – if I do, the dish in question becomes tasteless (at best) and I need to wait a good few months – or even years – to try it again. I still cannot stomach anything with streusel after my mom got berserk back in 2005 and started adding it on top of every cake she baked.

On the other hand, there are some food items that I can go on eating indefinitely. Apart from anything sweet (all the lovely fruit!), I could never become bored with bread or eggs, or potatoes (or butter…). Luckily, one of those perfect foods is also a plain old oatmeal! I have it for breakfast about 4 times a week and it’s delicious every time.

Ingredients:
1/4 C steel-cut oats
2 tbsp raisins
10 almonds
1 tbsp chia seeds (optional, and requires an additional 1/4 C water)
1 C boiling water
1/2 C unsweetened almond milk (or any other milk)
1/2 tsp coconut oil
3/4 C fresh blueberries (sweet!)

Prep time: 5 minutes

Cooking time (total): 15 minutes

Yields: 1 serving

Calories: 470 kcal per serving

Place the oats, raisins, almonds, chia seeds and water in a pot over a medium high heat. Bring to a boil, then let simmer for 10 minutes, stirring occasionally. Next, add the almond milk and coconut oil. Heat the mixture, but do not let it boil this time – vegetable milk tends to loose its homogeneity when boiled, which does not affect the taste, but which doesn’t look pretty either.

Finally, transfer the oatmeal into a bowl and top with blueberries. Now if this isn’t one of the best ways to start your day, I don’t know what is. (Right, I’ve got a few ideas, but let’s keep it clean here, shall we?)

On a side note, some people tend not to feel their best when they eat raw almonds or other nuts or seeds. To avoid stomach problems, you may presoak them overnight – this should solve the problem!

Blueberry_oatmeal_02

Różne rodzaje jedzenia bardzo szybko mi się nudzą. Staram się nie gotować tego samego przepisu więcej niż dwa razy w miesiącu – inaczej danie takie staje się dla mnie bez smaku (jeśli tylko tyle) i muszę odczekać dobrych parę miesięcy – lub nawet lat – zanim ponownie je wypróbuję. Wciąż nie jestem w stanie zjeść niczego posypanego kruszonką od kiedy moja mama zwariowała na jej punkcie w 2005 i obsypywała nią każde ciasto.

Z drugiej strony istnieją produkty, którymi mogę zajadać się w nieskończoność. Poza czymkolwiek słodkim (te wszystkie przepyszne owoce!), nigdy nie mogłabym się znudzić chlebem lub jajkami czy ziemniakami (i masłem…). Na moje szczęście jednym z tych idealnych produktów jest także owsianka! Jem ją na śniadanie średnio 4 razy w tygodniu i za każdym razem jest tak samo przepyszna.

Składniki:
1/4 C kaszy owsianej (lub płatków owsianych, ale kasza jest dużo lepsza!)
2 łyżki rodzynek
10 migdałów
1 łyżka nasion chia (opcjonalne, i wymaga dodatkowego 1/4 C wody)
1 C wrzątku
1/2 C niesłodzonego mleka migdałowego (lub jakiegokolwiek innego mleka)
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
3/4 C świeżych (słodkich!) jagód

Przygotowanie: 5 minut

Całkowity czas gotowania: 15 minut

Wynik: 1 porcja

Kalorie: 470 kcal na porcję

Włóż płatki, rodzynki, migdały i nasiona chia do garnka, zalej wodą i postaw na średnio dużym ogniu. Pozwól miksturze się zagotować, a potem gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj mleko wraz z olejem kokosowym i ponownie zagrzej całość, ale tym razem nie doprowadzaj do wrzenia – mleko roślinne często rozwarstwia się, gdy się je gotuje, co nie wpływa na smak, ale po prostu nie wygląda to dobrze.

Na koniec przełóż owsiankę do miski i dodaj jagody. Jeśli to nie jest najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, to nie wiem, co nim jest. (Jasne, mam parę pomysłów, ale postarajmy się nie wykraczać poza ramy bloga kuchennego.)

Na marginesie dodam, że niektórzy źle trawią surowe migdały czy inne nasiona i orzechy. By uniknąć problemów żołądkowych, wystarczy przez noc namoczyć je w wodzie.

Advertisements

2 thoughts on “The Yummiest Oatmeal with Blueberries / Najpyszniejsza owsianka z jagodami

  1. Tytułem wyjaśnienia, nie obsypywałam kruszonką każdego ciasta, tylko piekłam często jabłka pod kruszonką. W tamtym czasie był to mój “przebój sezonu”. A owsiankę też lubię :).

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s