Quinoa & Tempeh Salad, or the Rainbow Lunch / Sałatka z quinoa i tempeh, czyli tęczowy lunch

Quinoa_salad_01

This is a great option for lunch or breakfast (who said one cannot have a salad for breakfast?). It’s wonderfully healthy (look at all those colors!) and filling – you won’t be reaching for any snacks for a long time after eating this! If you have troubles locating tempeh at your local market or you would just prefer something else, you can easily swap it for some fried lean chicken or cannellini beans. You can find miso in the health food or Asian section of your market, or online. It’s an extremely versatile ingredient, starting from the miso soup to all kinds of sauces, so make sure you always have some in your fridge!

Ingredients:
1 tsp grapeseed oil (or any other frying grade vegetable oil)
3 oz tempeh (about 1/3 of a 8 oz package)
3/4 C cooked quinoa
1 C baby spinach
1/2 C red cabbage, chopped
1/2 C Savoy or napa cabbage, chopped
1/2 orange bell pepper
1 tsp grapeseed oil
1/4 C onion, chopped
1/2 tbsp vinegar (apple cider or balsamic, whichever you prefer)
1/2 tbsp tamari or soy sauce
1/4 C yellow miso paste
2 tbsp water
1/2 tbsp unsweetened shredded coconut

Prep time: 30 minutes

Cooking time (total): 30 minutes

Yields: 1 serving

Calories: 630 kcal per serving

Heat the oil in a pan. Cut the tempeh into bit-size slices and fry for 4 minutes on each side. Meanwhile, arrange the quinoa, baby spinach, red cabbage, Savoy cabbage, and bell pepper on a plate. Once the tempeh is done, spread it on top. Heat the oil again and fry chopped onion. Once it becomes translucent, add the rest of the condiments along with miso and stir well. Spread the sauce on top, and finally sprinkle over the shredded coconut. That’s it!

 

Quinoa_salad_02

Jest to świetna propozycja na lunch lub śniadanie (kto powiedział, że nie można jeść sałatki na śniadanie?). Ta sałatka składa się z samych zdrowych składników (te kolory!) i jest super sycąca – nie będziesz sięgać po przekąski przez dobrych parę godzin po jej zjedzeniu! Jeśli nie możesz znaleźć tempeh w Twoim lokalnym supermarkecie lub po prostu wolisz je czymś zastąpić, podsmażone paski piersi z kurczaka lub fasola także świetnie się sprawdzą. Miso można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. To bardzo wszechstronny składnik, używany w zupie miso czy przeróżnych sosach, który warto zawsze mieć w lodówce!

Składniki:
1 łyżeczka oleju z winogron (lub jakiegokolwiek innego roślinnego oleju do smażenia)
90 g tempeh
3/4 C ugotowanego quinoa
1 C szpinaku
1/2 C poszatkowanej czerwonej kapusty
1/2 C poszatkowanej kapusty pekińskiej
1/2 pomarańczowej papryki, pokrojonej w kawałki
1 łyżeczka oleju z winogron
1/4 C poszatkowanej cebuli
1/2 łyżki octu balsamicznego lub jabłkowego
1/2 łyżki sosu sojowego
1/4 C miso
2 łyżki wody
1/2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie: 30 minut

Całkowity czas gotowania: 30 minut

Wynik: 1 porcja

Kalorie: 630 kcal na porcję

Rozgrzej olej na patelni. Pokrój tempeh w plasterki i smaż przez 4 minuty po każdej stronie. W międzyczasie ułóż na talerzu quinoa, szpinak, kapustę i paprykę. Gdy tempeh jest już gotowe, ułóż je na wierzchu. Ponownie rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj resztę składników razem z miso i dobrze wymieszaj. Polej sałatkę powstałym sosem, i na koniec posyp wiórkami kokosowymi. Gotowe!

 

Advertisements

2 thoughts on “Quinoa & Tempeh Salad, or the Rainbow Lunch / Sałatka z quinoa i tempeh, czyli tęczowy lunch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s