Thai Chicken with Squash Noodle Broth / Kurczak po tajsku z bulionem z dyni

Thai_Chicken_&_Squash_Noodle_ Broth_01

I’ve been having quite an affair with Asian cuisine lately and I must admit this is the first of my creations that really stole my heart. It’s one of those dishes that make you eat a lot of veggies without you really realizing it – always a welcomed feature! I am definitely going to keep on experimenting, but meanwhile this is the recipe (originally coming from Jamie Oliver’s 15 minute meals – this time I’ve changed almost nothing!):

(The long list of ingredients might look off-putting, but here’s the deal with all these spices: you buy them once and then they last for years, bringing a variety of flavors into your world! I think they’re worth it.)

Ingredients for the paste:
2 garlic cloves
1/2 oz ginger
1/2 fresh red chili
1/2 tsp turmeric
3 spring onions
1/2 tsp peanut butter
1/2 tbsp sesame oil
1/2 tbsp soy sauce
1/2 tbsp fish sauce
1/2 C parsley stalks
1/2 tsp lemon juice

Ingredients for the squash broth:
600 ml chicken or vegetable broth
250 g butternut squash
350 g asparagus
115 g tagliatelle (or rice noodles, as in original)
3/4 can light coconut milk
2 tbsp soy sauce (optional)
1/2 tsp lemon juice (optional)

Ingredients for the chicken:
2 chicken breasts (about 1 lbs)
1 tsp five-spice
1 tsp black pepper
1 tsp salt
1 tbsp olive oil
1 tbsp honey
1 tbsp sesame seeds

Prep time: 45 minutes

Cooking time (total): 45 minutes

Yields: 4 servings

Calories: 180 kcal per serving of chicken  + 250 kcal per serving of broth

In a large pot, bring the broth to a simmer. Meanwhile, put all the ingredients for the paste into a blender and whiz them all into a paste, then set aside. Peel the butternut squash and blend it into shreds in a blender, then add to the broth. Add the paste along with the tagliatelle and let simmer.

Put the chicken onto a large sheet of parchment paper, then season with the spices, fold over the paper so that the whole chicken is covered, and smash it with a rolling pin until it’s 1/2 inch thick (a great way to relieve some stress, I might add). Then heat the oil in the pan over a medium-high heat, and fry the chicken on both sides for 4-5 minutes, until browned and cooked through. (I wouldn’t add this note if I haven’t actually been asked about this point before: no, you should not fry the chicken in the parchment paper. The parchment paper is only there so that you don’t spray your whole kitchen with juices from the beaten meat.)

While frying the chicken, cut the asparagus into small chunks and add to the soup along with the coconut milk. Bring to a boil, let simmer for half a minute and then turn the heat off. Taste the broth and season to taste with soy sauce and lemon juice.

When the chicken is ready, spread over the honey and sesame seeds, and toss to coat, then cut into small pieces.

Serve the broth in a bowl, with pieces of chicken spread on top.

Asian cuisine, lesson 1: completed!

 

Thai_Chicken_&_Squash_Noodle_ Broth_02

Ostatnio zaczęłam sporo eksperymentować z kuchnią azjatycką i muszę przyznać, że to jest pierwsze stworzone przeze mnie danie, które naprawdę mi się spodobało. To jedna z tych potraw, które magicznie przemycają dużą ilość warzyw do jadłospisu – co jest zawsze pożądaną cechą! Na pewno będę jeszcze więcej eksperymentować, tymczasem tutaj jest przepis (oryginalnie pochądzący z 15 minut w kuchni Jamiego Olivera – tym razem prawie niczego nie zmieniłam!):

(Długa lista składników może wyglądać zniechęcająco, ale z tymi wszystkimi przyprawami jest tak: kupuje się je raz i potem wystarczają na lata, wnosząc w naszą kuchnię wachlarz smaków! Ja jestem zdania, że warto.)

Składniki na pastę:
2 ząbki czosnku
15 g imbiru
1/2 czerwonej papryczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 C szczypiorku (grubego)
1/2 łyżeczki masła orzechowego
1/2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki sosu rybnego
1/2 C łodyżek pietruszki
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Składniki na bulion z dyni:
600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
250 g dyni
350 g szparagów
115 g makaronu tagliatelle (albo makaronu ryżowego, jak w oryginale)
3/4 puszki mleka kokosowego light
2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)

Składniki na kurczaka:
2 płaty z kurczaka (około 0,5 kg)
1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka nasion sezamu

Przygotowanie: 45 minut

Całkowity czas gotowania: 45 minut

Wynik: 4 porcje

Kalorie: 180 kcal na porcję kurczaka + 250 kcal na porcję bulionu

Podgrzej bulion w dużym garnku. W międzyczasie, włóż wszystkie składniki na pastę do blendera, zmiksuj na pastę, i odstaw. Obierz dynię i zmiksuj w blenderze na wiórki, po czym dodaj do bulionu. Dodaj pastę wraz z tagliatelle i pozwól gotować się na małym ogniu.

Połóż płaty na dużym arkuszu papieru do pieczenia, a następnie wmasuj przyprawy. Złóż papier tak, by kompletnie przykrył kurczaka, i ubijaj mięso wałkiem do pieczenia lub tłuczkiem, aż będzie miało 1,5 cm grubości (przy okazji: świetny sposób na redukcję stresu). Postaw patelnię na średnio dużym ogniu i rozgrzej w niej oliwę, a następnie smaż kurczaka przez 4-5 minut po obu stronach aż zbrązowieje i będzie upieczony w środku. (Nie dodawałabym tego komentarza, gdybym nie została faktycznie o to wcześniej zapytana: nie, kurczaka nie należy smażyć w papierze do pieczenia. Papier do pieczenia jest tu wykorzystany tylko do tego, by soki z tłuczonego mięsa nie opryskały całej kuchni.)

Podczas smażenia, pokrój szparagi w małe kawałki i dodaj do bulionu razem z mlekiem kokosowym. Całość zagotuj, pozwól gotować się na małym ogniu przez pół minuty, po czym zdejmij z ognia. Spróbuj bulionu i dopraw do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny.

Gdy kurczak jest gotowy, polej go miodem i posyp sezamem, równomiernie w nich obtocz, a potem pokrój na małe kawałki.

Bulion podawaj w miseczkach, posypany kawałkami kurczaka.

Pierwsza lekcja kuchni azjatyckiej za nami!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s