Salad with Avocado, Blueberries and Orange Vinegar / Sałatka z awokado, jagodami i octem pomarańczowym

Avocado,blueberries,orange_vinegar_salad_01

My friend Elizabeth makes hands down best salads ever. She always knows the best combinations: for every type of lettuce or salad mix she finds the best fruits and veggies to add. Inspired by her – and by Friday post at Styledigger – I decided to put together a salad for a midday snack today. It turned out great! It is definitely not filling enough to constitute a whole lunch (however, if you add a toast it might just be it), but it perfectly satiates a medium craving. I’m this kind of person that constantly nibs on something throughout the day, so I loved it!

Ingredients:
6 C romaine lettuce (about 1 romaine lettuce)
4 mini bell peppers (or 1 ripe ordinary red or yellow pepper)
1/4 C almonds, chopped
2 celery stalks
1 C blueberries
1 medium avocado
romano cheese (optional)

Dressing:
4 tbsp olive oil
1 tbsp orange vinegar (or 1/2 tbsp balsamic vinegar + 1/2 tbsp orange juice)
1 clove garlic, minced
1 tsp Dijon mustard
1/4 tsp salt

Prep time: 20 minutes

Cooking time (total): 20 minutes

Yields: 2 servings

Calories: 440 kcal per serving (without the cheese)

Wash, chop and mix all the ingredients. (Isn’t it the best thing about salads? It’s hard to do something wrong.) If you plan to eat the salad later, you might want to consider adding the avocado just before serving, and you definitely should put dressing on top only mere minutes before eating.

Enjoy!

 
 

Avocado,blueberries,orange_vinegar_salad_02

Moja koleżanka Elizabeth przygotowuje absolutnie najlepsze sałatki. Elizabeth zawsze potrafi dobrać najlepsze kombinacje smaków: do każdego rodzaju sałaty dodaje idealnie pasujące warzywa i owoce. Zainspirowaną nią – i piatkowym postem u Styledigger – postanowiłam sama przygotować sałatkę na dzisiejszą przekąskę. Wyszło świetnie! Zdecydowanie nie jest to propozycja na pełen lunch (ale dodanie tosta może załatwić sprawę), natomiast świetnie się sprawdza jako sposób na niewielki głód. Jestem z tych osób, które ciagle podjadają coś w ciągu dnia, więc mnie ta sałatka bardzo przypadła do gustu!

Składniki:
6 C sałaty rzymskiej (ok. 1 cała sałata)
1 dojrzała papryka, czerwona lub żółta
1/4 C migdałów, posiekanych
2 gałązki selera naciowego
1 C jagód
1 średnie awokado
ser romano (opcjonalnie)

Składniki na przyprawę do gulaszu:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu pomarańczowego (lub 1/2 łyżki octu balsamicznego + 1/2 łyżki soku pomarańczowego)
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie: 20 minut

Całkowity czas gotowania: 20 minut

Wynik: 2 porcje

Kalorie: 440 kcal na porcję (bez sera)

Umyj, pokrój i wymieszaj składniki. (Czy to nie jest najlepsza rzecz w sałatkach? Trudno tak naprawdę jest coś źle zrobić.) Jeśli planujesz zjeść sałatkę później, możesz rozważyć dodanie awokado przed podaniem, a już na pewno dodawaj dressing jedynie na parę minut przed jedzeniem.

Smacznego!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s