Slow Cooker Beef Goulash / Gulasz wołowy z wolnowaru

Beef_Goulash_01

I’ve been trying to nail down a recipe for a slow cooker goulash that is simply just right for quite some time now, and I think this is what I’ve been after! I seem to have managed to recreate the taste I remember from my childhood, and additionally putting this dish together does not take long. I firmly believe that the secret lies in adding dry mushrooms, so make sure not to omit this step.

Ingredients:
0.8 lbs beef (stew meat), cut in pieces
1 medium onion
1/2 + 1 tbsp olive oil
1/4 C all purpose flour
2 bay leaves
1 C water
1/4 oz dried porcini mushrooms
1/2 tbsp goulash spice (recipe below)
1 garlic clove
1/4 tsp salt (optional)

Ingredients for the goulash spice:
1 tsp red pepper flakes
1 tsp cumin
3/4 tsp thyme
1/2 tsp paprika
1/2 tsp black pepper
1/2 tsp marjoram
1/2 tsp salt
1/4 tsp ground nutmeg

Prep time: 20 minutes

Cooking time (total): 4-8 hours (depending on the slow cooker settings)

Yields: 4 servings

Calories: 230 kcal per serving

Wash the beef and leave to dry. In the meantime chop the onion and fry it on 1/2 tbsp of olive oil for 2-3 minutes (until it acquires a golden hue), then set aside.

Make sure the meat is more or less dry (one can use paper towels to that end, but personally I am against using them – the meat I used was not perfectly dry and still the goulash turned out great), and dredge the pieces in flour.

Put a pan on a medium-high heat and add the remaining 1 tbsp of olive oil. Fry the meat for 10-15 minutes until it becomes golden brown. It might happen that the flour will stick a little to the bottom of the pan, but don’t worry about that too much – when the meat is ready, transfer it to the slow cooker and leave the parts that stuck. (Admittedly, it is useful to have a nonstick pan here, and only because cleaning it afterwards won’t be a nightmare.)

Add the fried onion, bay leaves, water and dried mushrooms to the slow cooker. This time I chose the high heat setting, and cooked goulash for about 3.5 hours. On the low setting cooking would take about 8 hours. At the end, add the goulash spice, minced garlic clove and salt to taste.

Let me know what you think of this goulash!

Beef_Goulash_02

Od dłuższego czasu próbowałam otrzymać przepis na gulasz z wolnowaru, który byłby po prostu taki, jak trzeba, i wydaje mi się, że to jest to, czego tak długo szukałam! Jestem prawie pewna, że udało mi się otrzymać smak, który pamiętam z dzieciństwa, a dodatkowo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jestem przekonana, że sekretem tej wersji jest dodanie suszonych grzybów – postaraj się więc ich  nie ominąć.

Składniki:
360 g wołowiny, w kawałkach
1 duża cebula
1/2 + 1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 C mąki
2 liście laurowe
1 C wody
8 g suszonych grzybów
1/2 tbsp przyprawy do gulaszu (przepis poniżej)
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie)

Składniki na przyprawę do gulaszu:
1 łyżeczka suszonej ostrej papryki w płatkach (lub zamiennik – ważne, żeby było ostre)
1 łyżeczka kminku
3/4 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki suszonej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie: 20 minut

Całkowity czas gotowania: 4-8 godzin (w zależności od ustawień wolnowaru)

Wynik: 4 porcje

Kalorie: 230 kcal na porcję gulaszu

Umyj wołowinę, a następnie zostaw do odsączenia. W międzyczasie poszatkuj cebulę i podsmaż na 1/2 łyżce oliwy przez 2-3 minuty (aż nabierze rumianego koloru), po czym odstaw.

Po upewnieniu się, że mięso jest mniej lub bardziej suche (można pomóc sobie ręcznikami papierowymi, ale ja osobiście jestem przeciwna ich używaniu – moje mięso nie było idealnie suche, a mimo to gulasz wyszedł świetnie), obtocz kawałki w mące wysypanej na duży talerz.

Postaw patelnię na średnio-dużym ogniu i rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy. Dodaj mięso i smaż przez 10-15 minut, aż nabierze rumianego koloru. Podczas tego procesu mąka może nieco przywierać do dna patelni, ale nie przejmuj się tym specjalnie – gdy mięso jest już usmażone, do wolnowaru przenieś tylko to, co nie przywarło. (Tu faktycznie przydaje się mieć patelnię z nieprzywierną powłoką, tylko zresztą dlatego, że jej późniejsze umycie nie spędzi nam snu z powiek.)

Do mięsa w wolnowarze dodaj podsmażoną cebulę, liście laurowe, wodę i suszone grzyby. Tym razem wybrałam ustawienie szybkie, na którym gotowanie zajęło ok. 3,5 godziny. Na ustawieniu wolnym trwałoby ono ok. 8 godzin. Na koniec dodaj przyprawę do gulaszu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i ewentualnie sól do smaku.

Dajcie znać, co sądzicie o tym gulaszu!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s