Pan-Fried Trout with Green Peas and Asparagus / Smażony pstrąg z groszkiem i szparagami

Pan-Fried_Trout_with_Green_Peas_and_Asparagus_01

This dish turned out well only by accident. I was planning to do another dish by Jamie Oliver, but halfway through it turned out that I was missing all the crucial ingredients. Oh, well. It actually came out fantastic and that’s the whole point, right? Also, one can put it together in 30 minutes – always a feat.

Ingredients for the sides (potatoes and greens):
1.2 kg potatoes
1 tbsp olive oil
3 tbsp chopped spring onions
6 oz asparagus, cut in bite-size pieces
3/8 tsp salt, 1/4 tsp pepper
2/3 C water, 2/3 C veggie or chicken stock
9 oz frozen green peas
7 oz frozen spinach
1 tbsp Dijon mustard
2 garlic cloves

Ingredients for the fried trout:
1 olive oil + 3 tbsp butter
1.2 lbs trout filet (approx. 4 filets)
1/4 tsp salt, 1/2 tsp pepper
about 1/2 C all purpose flour

Prep time: 30 minutes

Cooking time (total): 30 minutes

Yields: 4 servings

Calories: 209 kcal per filet + 114 kcal per serving of greens + 220 kcal per 300 g of potatoes

Wash and peel the potatoes, then cook in a large pot with 1 tsp of salt.

Heat 1 tbsp of olive oil in a pan, then add the spring onions along with the asparagus and fry for a minute or two. Add water and stock, frozen peas and spinach, and spices. Transfer to a pot and simmer.

Wash the filets, then set aside to dry while you cover a large plate with the flour. Massage the spices into the filets, then dredge each side in flour and lay on a dry plate. Heat the olive oil and butter in a large pan over medium-high heat (if your pan is too small to fry the filets in one batch, divide the fats accordingly). Fry the filets for about 4-5 minutes on each side.

While the filets are frying, add mustard and mashed garlic cloves to the greens, then season to taste if needed.

Once the fish is done (and mind you, the potatoes should be done a while ago), you can serve right away. Enjoy! Although put together by accident, this dish is truly great.

 

 

Pan-Fried_Trout_with_Green_Peas_and_Asparagus_02

To danie wyszło dobrze jedynie przez przypadek. Planowałam zrobić kolejny przepis według Jamiego Olivera, ale w połowie przyrządzania okazało się, że brakuje mi połowy niezbędnych składników. No, cóż. Wyszło całkiem fantastycznie i o to chodzi, prawda? Dodatkowo przygotowanie zajmuje 30 minut, co zawsze doceniam w kuchni.

Składniki na dodatki (ziemniaki i groszek ze szparagami):
1.2 kg ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
175 g szparagów, pokrojonych w kawałki
3/8 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
2/3 C wody, 2/3 C buliony warzywnego lub drobiowego
250 g mrożonego groszku
130 g mrożonego szpinaku
1 łyżka musztardy Dijon
2 ząbki czosnku

Składniki na smażonego pstrąga:
1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki masła
500 g filetów z pstrąga (ok. 4 filety)
1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu
ok. 1/2 C mąki

Przygotowanie: 30 minut

Całkowity czas gotowania: 30 minut

Wynik: 4 porcje

Kalorie: 209 kcal na porcję ryby + 114 kcal na porcję warzyw + 220 kcal na 300 g ziemniaków

Umyj i obierz ziemniaki, a potem ugotuj z 1 łyżeczką soli.

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni, potem dodaj szczypiorek wraz ze szparagami i smaż przez minutę lub dwie. Dodaj wodę i bulion, groszek, szpinak i przyprawy. Przełóż do garnka i pozwól się gotować na małym ogniu.

Umyj filety i połóż na talerzu do odsączenia, a w międzyczasie rozsyp mąkę na drugim talerzu. Wmasuj przyprawy w filety, a potem obtocz każdy z obu stron w mące i odłóż na suchy talerz. Rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni (jeśli Twoja patelnia jest zbyt mała, by usmażyć filety na raz, podziel odpowiednio tłuszcze). Smaż filety przez około 4-5 minuty z każdej strony.

Podczas gdy filety się smażą, dodaj musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę do warzyw, a potem dopraw do smaku, jeśli czujesz taką potrzebę.

Kiedy tylko ryba jest gotowa (a ziemniaki, przy okazji, powinny już dawno być gotowe), możesz od razu serwować. Smacznego! Jakkolwiek potrawa ta powstała przez przypadek, rezultat jest naprawdę świetny.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s