Oat-Crusted Trout by Jamie Oliver / Dorsz zapiekany w płatkach owsianych według Jamiego Olivera

Oatmeal-crusted_Trout_01

I’m always on a hunt for new recipes for fish dishes. I don’t think I eat enough fish on average and therefore every new way of introducing them into my diet is greatly appreciated! Once again, Jamie Oliver’s Food Revolution proved to be one of the best purchases ever.

This recipe is almost too easy: it literally takes 5 minutes to put it together, so give it a go!

(I apologize that the coleslaw in the photos looks so uninviting: it was a last-minute decision and I literally butchered the cabbage in a blender.)

Ingredients:
11 oz trout filets, boneless with skin on
0.5 + 1.5 tbsp olive oil
1/2 tsp salt, 1/4 tsp black pepper
2 tsp Dijon mustard
6 tbsp old-fashioned rolled oats
lemon

Prep time: 5 minutes

Cooking time (total): 30 minutes

Yields: 2 servings

Calories: 330 kcal per serving (plus potatoes and coleslaw)

Preheat the oven to 400° F.

Wash the filets, then brush your hand along the meat – even if the filets are declared to be boneless, often one can find one or two left. Make sure you get rid of them (you can either try to pull them out or just cut them out if you can’t be bothered). Spread 0.5 tbsp evenly in a baking dish, then put in the filets and season with salt and pepper, massaging the spices in. Next, spread 1 tsp of Dijon mustard over each filet. In a bowl, mix the oats and the remaining 1.5 tbsp of olive oil until the oats are all covered. Then transfer the oats onto the filets and pat them on.

Put the dish, uncovered, in the oven and bake for 20-25 minutes, until the oats become golden brown. When ready, serve with a lemon wedge.

The result is fantastic.

I do have one remark if you’re making more than you’re going to devour in one sitting: the fish, after reheating in a microwave, is pretty miserable. That is, a lot of things magically loose their character when reheated in a microwave, but fish excel in that.

 

 

Oatmeal-crusted_Trout_02

Ciągle poszukuję nowych przepisów na dania rybne. Myślę, że w mojej diecie nie ma na co dzień wystraczająco dużo ryb, i dlatego doceniam każdy nowy sposób, by wprowadzić je do jadłospisu! Ponownie Każdy może gotować Jamiego Olivera okazało się jednym z najlepszych zakupów w historii.

Ten przepis jest dziecinnie prosty: przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. Spróbuj sam!

(Bardzo mi przykro, że surówka na zdjęciach wygląda tak niezachęcająco: zdecydowałam się ją zrobić dosłownie w ostatniej chwili i w efekcie dosłownie zmasakrowałam kapustę w blenderze.)

Składniki:
300 g filety z pstrąga, ze skórą, ale bez łusek i ości
0,5 + 1,5 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki musztardy Dijon
6 łyżek płatków owsianych górskich
cytryna

Przygotowanie: 5 minut

Całkowity czas gotowania: 30 minut

Wynik: 2 porcje

Kalorie: 300 kcal na porcję (plus ziemniaki i surówka)

Nastaw piekarnik na 200° C.

Umyj filety, a następnie po każdym z nich przesuń dłonią – nawet jeśli producent twierdzi, że filety są bez ości, często w mięsie zostaje jedna lub dwie. Upewnij się, że się ich pozbędziesz przed pieczeniem (możesz albo wyciągnąć ości na siłę, albo wyciąć je razem z kawałkiem mięsa). Rozprowadź 0,5 łyżki oliwy na dnie naczynia żaroodpornego i umieść w nim filety, a następnie dopraw je, wmasowując przyprawy. Na każdym z filetów rozprowadź po jednej łyżeczce musztardy Dijon. W misce wymieszaj płatki i pozostałe 1,5 łyżki oliwy tak, by płatki były całkowicie nią pokryte. Następnie przysyp filety płatkami i przyklep je.

Odkryte naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, dopóki płatki nie staną się złocistobrązowe. Gdy danie jest gotowe, podawaj z cząstką cytryny.

Efekt jest fantastyczny.

Na koniec mam małą uwagę, jeśli przygotowujesz więcej, niż jesteś w stanie zjeść na raz: po odgrzewaniu w mikrofalówce ryba jest całkiem niesmaczna. To znaczy, jest wiele rzeczy, które magicznie tracą na smaku przy odgrzewaniu w mikrofali, ale ryby absolutnie wiodą prym.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s