Pork Tenderloin by Zosia Cudny / Polędwiczki wieprzowe według Zosi Cudny

TenderloinsByZosiaCudny02

I’ve been dying to try one of Zosia Cudny‘s recipes for a long time, and let me tell you: have I chosen a good one! I believe this dish combines very different flavors – pork loin, mushrooms and apples! – in the most fantastic way. You can find the original recipe here, and below is my version of it, though tweaked just the tiniest bit. Sadly, I had no chances of laying my hands on buckwheat groats in my local market, so I used pearl barley instead. The list of things I should buy once I finally make my way into a Polish/Eastern European shop gets longer everyday…

Ingredients:
1 C pearl barley, cooked
1 tbsp olive oil
1 tbsp dry marjoram
1 bay leaf
2 dry allspice berries
1 red onion
150 g celery stalks
350 g crimini mushrooms
250 g pork loin
1 medium apple
1/2 tsp salt
pepper to taste

Prep time: 20 minutes

Cooking time (total): 45 minutes

Yields: 2 servings

Calories: 620 kcal per serving (with 1/2 C cooked barley per person)

Cook the barley according to instructions.

Chop the onion and slice the celery stalks and the mushrooms. Cut the apple into small pieces. Wash and cut the pork loin into bite-size pieces, and season it with salt and some pepper.

Preheat the oven to 350° F. Heat the olive oil in a large pan and add the spices. Fry, stirring, for about 30 seconds, then add the vegetables and fry them for 4-6 minutes. Transfer the vegetables into a baking dish, put the pan back on the heat and add the meat. Fry for 1 minute on each side, then transfer into the baking dish as well. Top with the sliced apple. Try to gently nest the meat along the vegetables. Cover the dish, put it in the oven and bake for about 25 minutes.

Serve with 1/2 C of barley and enjoy all the different flavors that come together in this recipe! I was amazed by it, and additionally really admired the fact that this dish consists of a lot of veggies, a bit of meat and not too much carbohydrates. A nutritionist’s dream?

 

PS I don’t usually post pictures of the dish in the making, but I guess this will be an exception: isn’t  the combination of colors just adorable?

TenderloinsByZosiaCudny05

 

TenderloinsByZosiaCudny01

Już od dawna chciałam wypróbować któryś z przepisów Zosi Cudny – i wydaje się, że kiedy w końcu się za to zabrałam, wybrałam idealnie! Uważam, że to danie łączy bardzo odmienne smaki – wieprzowinę, pieczarki i jabłka! – w wyśmienity sposób. Możesz znaleźć oryginany przepis tutaj, a poniżej zamieszczam moją wersję, chociaż tym razem nie zmieniłam wiele. Niestety, nie miałam szans na znalezienie kaszy gryczanej w lokalnym markecie, więc zamiast tego użyłam kaszy jęczmiennej. Lista rzeczy, które zamierzam kupić, gdy w końcu wybiorę się do polskiego sklepu, z dnia na dzień robi się coraz dłuższa…

Składniki:
1 C ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 czerwona cebula
150 g selera naciowego
350 g pieczarek
250 g polędwicy wieprzowej
1 średniej wielkości jabłko
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku

Przygotowanie: 20 minut

Całkowity czas gotowania: 45 minut

Wynik: 2 porcje

Kalorie: 620 kcal na porcję (razem z 1/2 C kaszy)

Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcjami.

Poszatkuj cebulę i drobno pokrój seler i pieczarki. Pokrój jabłko na małe kawałki. Umyj i pokrój polędwicę w 2×4-centymetrowe kawałki, i dopraw ją solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 180° C. Postaw dużą patelnię na średnio-dużym gazie i wlej oliwę, a następnie dodaj do niej przyprawy i mieszaj przez około 30 sekund. Dopiero wtedy dodaj warzywa i smaż warzywa przez 4-6 minut. Po tym czasie przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, po czym ponownie postaw ją na ogniu i dodaj mięso. Smaż kawałki polędwicy przez 1 minutę po każdej stronie, po czym dodaj je do warzyw. Posyp z wierzchu kawałkami jabłek. Postaraj się delikatnie wmieszać kawałki mięsa pomiędzy warzywa. Całość przykryj, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut.

Podawaj z 1/2 C kaszy, i ciesz się połączeniem wszystkim smaków występujących w tej potrawie! Ja byłam nimi zachwycona, a dodatkowo bardzo cieszy mnie fakt, że danie to zawiera dużą ilość warzyw, nie za dużą ilość mięsa i podobnie oszczędną ilość węglowodanów. Czyżby to było marzenie każdego dietetyka?

 

PS Zwykle nie publikuję zdjęć potraw w trakcie przygotowywania, ale dziś zrobię wyjatek: to połączenie kolorów jest świetne, prawda?

TenderloinsByZosiaCudny06

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s