One of the Best Polish Soups: Krupnik / Jedna z najlepszych polskich zup: krupnik

Krupnik01

Krupnik is a truly Polish soup – so much that there does not exist any translation of the name, which stems from an archaic expression for barley groats. It’s a very hearty and filling soup, but yet wonderfully easy to make. The ingredients are kitchen staples (well, at least in my home), so that it can be put together at a whim. And, of course, it’s delicious – it just doesn’t get better than that!

Ingredients:
1 chicken drum (or two chicken wings, or half a chicken leg – basically anything a soup can be made of)
3 tbsp pearl barley
1/4 oz dried mushrooms (a small handful)
2 bay leaves
3 dried allspice berries
1/2 tsp salt
1/4 tsp pepper
2 medium potatoes
1 carrot
1/4 leek

Prep time: 10 minutes

Cooking time (total): 1.5 hours

Yields: 2 servings

Calories: 345 kcal per serving

Put the chicken, pearl barley, dried mushrooms and the spices in a large pot over a medium high heat, and pour over 1 liter of boiling water. Bring to a boil, then cover and let it simmer for 1 hour. Then peel the potatoes and cut them into roughly 0.5-inch cubes – remember that they should easily fit onto a spoon. Similarly, peel and cut the carrot. Finally, cut the leek 4 times lengthwise and then thinly slice. Add all the vegetables into the pot and let the soup simmer for another half an hour. Season to taste. Done!

 

Krupnik02

Krupnik to prawdziwie polska zupa – do tego stopnia, że nie istnieje żadne tłumaczenie jej nazwy, wywodzącej się od staropolskiego określenia kaszy. To bardzo treściwa i sycąca zupa, a mimo tego przygotowuje się ją bajecznie prosto. Składniki można na co dzień znaleźć w każdej kuchni (no, przynajmniej w moim domu), także w zasadzie zupę tę można przyrządzić kiedy tylko przyjdzie ochota. I, oczywiście, jest przepyszna – czy można chcieć czegoś więcej?

Składniki:
1 pałka z kurczaka (lub 2 skrzydełka, lub połowa nóżki – krótko, cokolwiek, na czym można przyrządzić zupę)
3 łyżki kaszy jęczmiennej
7 g suszonych grzybów (mała garść)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
1/4 pora

Przygotowanie: 10 minut

Całkowity czas gotowania: 1,5 godziny

Wynik: 2 porcje

Kalorie: 345 kcal na porcję

Włóż kurczaka, kaszę, suszone grzyby i przyprawy do dużego garnka na średnio dużym ogniu i wlej 1 litr gotującej się wody. Zagotuj, potem przykryj i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w 2-centymetrową kostkę – pamiętaj, że powinny łatwo mieścić się na łyżce. Podobnie, obierz i pokrój marchewkę. W końcu przekrój por 4 razy wzdłuż, a następnie cienko go pokrój. Dodaj wszystkie warzywa do garnka i całość gotuj na małym ogniu przez następne 0,5 godziny. Dopraw do smaku. Gotowe!

 

Advertisements

One thought on “One of the Best Polish Soups: Krupnik / Jedna z najlepszych polskich zup: krupnik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s