Scrambled Eggs with Pancetta and Asparagus / Jajecznica ze skwarkami i szparagami

Scrambled_eggs_pancetta_asparagus_02

For me, scrambled eggs are one of the best things to eat for breakfast, even when prepared in the simplest possible way: with salt over a few drops of olive oil. However, sometimes I like to spice things up, and this is the latest edition. Please note that the following recipe has nothing in common with the horrible version of scrambled eggs in which the ingredients are thoroughly mixed to form a slimy, tasteless mass. This dish has texture, flavor and crispiness – this is how scrambled eggs should be done!

Ingredients:
1 tsp olive oil
1 tbsp chopped pancetta
3 oz asparagus, chopped
2 large eggs
3 slices (2 oz) bread
0.5 tbsp unsalted butter
salt and pepper to taste

Prep time: 10 minutes

Cooking time (total): 10 minutes

Yields: 1 serving

Calories: 438 kcal per serving

So, how should one approach preparing the world’s best scrambled eggs? There are two rules. First: don’t ever whisk the eggs in a bowl before pouring them into the pan. Second: don’t whisk the eggs immediately after you’ve poured them into the pan. In fact, you won’t need a whisker at all – save it for making muffins. Here all you’ll need is a pan and a spatula.

Pour the olive oil onto a pan over a medium-low heat. Add the pancetta and fry, stirring, for about 3 minutes. Add the asparagus and fry for another 3 minutes. Now, break the eggs into the pan. Do not stir yet. Wait until the whites are medium-done (in essence, they don’t have to be completely done, but they cannot be translucent anymore) and only then, using the spatula, stir the ingredients in the pan, but do not put your whole heart into it – the egg whites and egg yolks should be still easily distinguishable. Continue to fry, stirring if needed, until the eggs are done to your liking – mine is just-done. It should take no more than 2 minutes – be careful not to overcook the eggs! When done, immediately transfer onto a plate and sprinkle with salt and pepper. Serve with bread and butter.

This is so good! You’ll never go back to traditional scrambled eggs after this, I promise.

 

 

Scrambled_eggs_pancetta_asparagus_01

Według mnie jajecznica jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie można przyrządzić na śniadanie – i to nawet w swojej najprostszej postaci, usmażona na paru kroplach oliwy i posypana solą. Od czasu do czasu lubię jednak nieco poeksperymentować i dzisiejszy przepis jest moim najnowszym rezultatem. Zaznaczam, że poniższy przepis nie ma nic wspólnego z okropną wersją jajecznicy, w której jajka roztrzepywane są przed wlaniem na patelnię, by potem stworzyć oślizgłą masę bez wyrazu. Ta potrawa ma fakturę i smak oraz jest cudownie chrupka – tak powinno się robić jajecznicę!

Składniki:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego boczku
80 g szparagów, posiekane
2 duże jajka
3 kromki (55 g) chleba
0,5 łyżki masła
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 10 minut

Całkowity czas gotowania: 10 minut

Wynik: 1 porcja

Kalorie: 438 kcal na porcję

Jak zatem powinno się przygotowywać najlepszą na świecie jajecznicę? Istnieją dwie zasady. Po pierwsze: nigdy nie roztrzepuj jajek w misce przed wlaniem ich na patelnię. Po drugie: nie roztrzepuj jajek natychmiast po wlaniu na patelnię. Tak naprawdę trzepaczka w ogóle nie będzie Ci potrzebna – zachowaj ją do robienia muffinek. Tutaj będziesz potrzebować jedynie patelni i łopatki.

Wlej oliwę na patelnię i postaw ją na średnio-małym ogniu. Dodaj boczek i smaż, mieszając, przez około 3 minuty. Dodaj pokrojone szparagi i smaż przez kolejne 3 minuty. Teraz wybij jajka na patelnię. Nie mieszaj. Poczekaj, aż białka jajek zetną się nieco (nie muszą być zupełnie usmażone, ale nie mogą być przezroczyste), i dopiero wtedy wymieszaj wszystkie składniki na patelni, jednakże nawet teraz nie wkładaj w tę czynność całego serca – żółtko i białko powinny być wciąż rozróżnialne. Kontynuuj smażenie, mieszając jeśli zajdzie potrzeba, dopóki jajka nie będą zrobione według Twojego uznania – dla mnie oznacza to ledwo-co-ścięte. Powinno to zająć nie dłużej niż 2 minuty – uważaj, żeby nie przypalić jajek! Kiedy jajecznica jest gotowa, natychmiast wyłóż ją na talerz i posyp solą i pieprzem. Podawaj z chlebem i masłem.

Pycha! Po tym, jak spróbujesz tego sposobu, nigdy więcej nie zrobisz jajecznicy starą metodą, słowo.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s