Cod with Mushrooms and Garlic / Dorsz z pieczarkami i czosnkiem

Cod_with_mushrooms_01

This is an amazing one pot recipe. I was mildly surprised that the unusual combination of fish and mushrooms came out this great. It’s really one of those dishes that change your whole notion of cooking!

Ingredients:
3/4 C jasmin rice (dry)
1 tbsp butter, 1 tbsp olive oil
16 oz  mushrooms (white or crimini), chopped
4 medium garlic cloves
1.5 C chicken stock
4 tbsp chopped parsley
1+1 tbsp balsamic vinegar
10 oz cod fillet (no skin and no bones)
1/2 tsp salt
1/4 tsp pepper

Prep time: 10 minutes

Cooking time (total): 20 minutes

Yields: 3 servings

Calories: 498 kcal per serving (with rice – 3/4 C per serving)

Boil water in a kettle and prepare the rice as at the beginning of this recipe (which is also fantastic). Sprinkle some salt and pepper over the cod and massage them in.

In a skillet over medium-high heat melt the butter and pour in the olive oil. Add the mushrooms and cook, stirring, until lightly browned, which takes about 5-7 minutes. Add smashed garlic and stir for another 30 seconds, then add the stock, most of the parsley, 1 tbsp vinegar, salt, and pepper. Boil until the liquid is reduced by half (about 2 minutes).

Now add the cod and nestle the fillets under the mushrooms. Bring the mixture to a simmer, cover the pan, reduce the heat and leave until the fillets are cooked through – this should take about 8-12 minutes. Finally, add the other 1 tbsp of vinegar and sprinkle over the remaining parsley. Serve in a bowl over rice.

 Cod_with_mushrooms_03

 

Cod_with_mushrooms_02

Jest to wspaniały jednogarnkowy przepis. Sama byłam lekko zaskoczona, że niecodzienne połączenie ryby i pieczarek okazało się tak świetne. To doprawdy jedno z tych dań, które zmieniają całe spojrzenie na gotowanie!

Składniki:
3/4 C ryżu jaśminowego (przed zagotowaniem)
1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek
475 g pieczarek
4 ząbki czosnku
350 ml rosołu
4 łyżki posiekanej pietruszki
1+1 łyżki octu balsamicznego
300 g filet z dorsza (bez skóry i ości)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie: 10 minut

Całkowity czas gotowania: 20 minut

Wynik: 3 porcje

Kalorie: 498 kcal na porcję (z ryżem – 3/4 C na osobę)

Zagotuj wodę w czajniku i przygotuj ryż tak, jak w tym przepisie (który też jest fantastyczny). Posyp filet z dorsza odrobiną soli i pieprzu i wmasuj je.

W garnku na średnio-dużym ogniu rozpuść masło i wlej oliwę. Dodaj pieczarki i smaż, mieszając, aż lekko zbrązowieją, co zabiera około 5-7 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszaj przez następne 30 sekund, a potem dodaj rosół, większość pietruszki, 1 łyżkę octu balsamicznego, sól i pieprz. Całość gotuj, aż płyn w połowie wyparuje (około 2 minuty).

Następnie dodaj dorsza i umieść go pod pieczarkami. Gotuj pod przykrywką na małym gazie aż filety będą gotowe, około 8-12 minut. Wreszcie, dodaj drugą łyżkę octu balsamicznego i posyp resztą pietruszki. Podawaj z ryżem w miseczkach.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s