Jamie Oliver’s Asian Style Salmon / Łosoś po chińsku Jamiego Olivera

Asian_style_salmon_01

I have already proclaimed my love for Jamie Oliver’s cookbooks in my previous post. Yesterday I tried out another one of his recipes – from Ministry of Food, a book which should be a staple in every kitchen – and immediately fell in love with it. It’s easy, fast and delicious!

As usual, I tweaked the recipe a bit, either because I don’t especially appreciate some of the ingredients used (I am one of those people who think cilantro tastes like soap) or because I just didn’t have some of them. It turned out pretty amazing!

Ingredients:
1/2 C jasmin rice (dry)
10 oz salmon filet (no skin and no bones)
2 garlic cloves
a bunch of parsley
1 tbsp olive oil
1 tsp crushed red pepper flakes
1 tbsp red curry paste
1 C frozen green peas
1/2 can of coconut milk
sól, pieprz do smaku

Prep time: 10 minutes

Cooking time (total): 20 minutes

Yields: 2 servings

Calories: 596 kcal per serving (with rice – 3/4 C per serving)

Boil water in a kettle. Place the rice in a pan, add twice as much boiling water (here: 1 C), sprinkle over some salt and simmer for 10 minutes, stirring from time to time – you can add some water if it boils away before this time elapses. In an ideal world, after 10 minutes the water should just have boiled off leaving moist, half-boiled rice, and this is the moment when you turn the heat off, cover the rice and leave it for another 10 minutes. As I’ve found out recently, turning off the heat is truly essential if you don’t want to obtain charred rice.

Meanwhile, slice the salmon in 1-inch cubes and thinly slice the garlic cloves. Take your bunch of parsley and cut it approximately in half – the goal here is to get a leafy part and a stalk part. Thinly slice both parts, but do not mix.

Place a large frying pan on a medium-high heat and pour in the olive oil. Add the garlic and the parsley stems along with the red crushed pepper. Stir for 30 seconds, then add the curry paste and stir for another 30 seconds. Add the salmon, fry it, stirring, for 1 minute, then add the peas and coconut milk and fry the whole thing for two more minutes. Add salt and pepper to taste. Finally, sprinkle over the remaining parsley.

Serve in a bowl over the rice. Enjoy!

 

Asian_style_salmon_02

Moją miłość do książek Jamiego Olivera ogłosiłam już przy okazji poprzedniego wpisu. Wczoraj wypróbowałam kolejny przepis jego autorstwa – z Każdy może gotować, książki, która powinna obowiązkowo znaleźć się w każdej kuchni – i natychmiast się w nim zakochałam. Jest prosty, szybki i przepyszny!

Jak zwykle wprowadziłam do oryginalnego przepisu nieco zmian – w połowie dlatego, że nieszczególnie lubię niektóre ze składników (między innymi jestem jedną z tych osób, dla których kolendra smakuje jak mydło), a w drugiej połowie dlatego, że po prostu nie miałam danych składników w domu. Wyszło przewspaniale!

Składniki:
1/2 C ryżu jaśminowego (przed zagotowaniem)
300 g filet z łososia (bez skóry i ości)
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej papryczki chili w płatkach
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 C mrożonego zielonego groszku
1/2 puszki mleka kokosowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 10 minut

Całkowity czas gotowania: 20 minut

Wynik: 2 porcje

Kalorie: 596 kcal na porcję (z ryżem – 3/4 C na osobę)

Zagotuj wodę w czajniku. Wsyp ryż do garnka, a następnie uzupełnij podwójną ilością wrzątku (tutaj: 1 C), dodaj nieco soli i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając – możesz w miarę gotowania dodać trochę wody, jeśli zupełnie odparuje przed upływem tego czasu. W idealnym świecie po 10 minutach woda powinna dopiero co się wygotować zostawiając mokry, nadgotowany ryż, i w tym momencie należy wyłączyć kuchenkę, przykryć garnek pokrywką i zostawić na kolejne 10 minut. Ostatnio przekonałam się, że w procesie tym wyłączenie kuchenki jest kluczowe, jeśli zwęglony ryż nie jest oczekiwanym efektem końcowym.

W międzyczasie pokrój łososia na 2,5-cm kostkę i cienko pokrój czosnek. Przekrój pęczek pietruszki tak, by podzielić go na część z listeczkami i część z łodyżkami. Obie części drobno posiekaj, ale nie mieszaj ich ze sobą.

Postaw dużą patelnię na średnio-dużym ogniu i wlej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i posiekane łodyżki pietruszki razem z suszoną papryczką chili. Smaż, mieszając, przez 30 sekund, następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj łososia, smaż go, mieszając, przez 1 minutę, a następnie dodaj groszek i mleko kokosowe i smaż całość przez kolejne 2 minuty. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Na koniec posyp posiekanymi listkami pietruszki.

Podawaj z ryżem w miseczkach. Smacznego!

 

Advertisements

3 thoughts on “Jamie Oliver’s Asian Style Salmon / Łosoś po chińsku Jamiego Olivera

  1. Ryż przed gotowaniem należy dobrze wypłukać (do momentu aż kolejna woda jest przeźroczysta). Będzie wtedy odpowiednio sypki. No chyba, że chcemy, aby był kleisty :).
    Aha, ja po wygotowaniu wody wkładam garnek z ryżem na 20 minut do “betów”. Wprawdzie Japończycy z tego się śmieją, ale jest to dobry polski sposób na dogotowywanie i u mnie się sprawdza :).

    Like

    • Ja w sumie lubię, kiedy ryż jest kleisty – zwłaszcza, że zwyczajnie nie chce mi się płukać. Ale może kiedyś spróbuję zrobić sypki dla odmiany!
      Te “bety” to nie jest głupi pomysł – ja ostatnio zostawiłam przez przypadek na włączonym gazie…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s