Jamie Oliver’s Pukka Yellow Curry / Pukka Curry Jamiego Olivera

Pukka_curry_01

I love Jamie Oliver’s cookbooks in general, but Save with Jamie is something short of a treasury full of fantastic, easy to follow and yet utterly yummy recipes – and recipes that are easy on the wallet in addition! I’ve just made this curry and figured I would share the goodness right away. I did make some changes to the original recipe, but for the utmost part it is true to the original.

Ingredients:
6 chicken drumsticks, skinless
1 tbsp grape seed oil (or olive oil)
1 onion
2+1 cloves of garlic
1 yellow bell pepper
1/2 chicken stock cube
1 red chilli pepper
1/3 C parsley
2/3 tsp maple syrup (or honey)
1 tsp turmeric
1 tsp curry
200 g boiled chickpeas
1 tsp tomato sauce
1/2 tbsp lime juice (or lemon juice)
salt to taste

Prep time: 40 minutes

Cooking time: 1.5 hour

Yields: 3 servings

Calories: 489 kcal per serving + rice

Heat the oil in a pan on a medium heat, then fry the chicken drumsticks (lightly salted) for about 10-15 minutes, turning occasionally with tongs, until they are nicely browned. Place half the onion, 2 cloves of garlic, the bell and chilli peppers, parsley, maple syrup and the spices in a blender and mix until they have a uniform consistency. Once done, remove the drumsticks from the pan and add a cup of boiling water to it, then stir-fry the other half of the onion, roughly chopped. After few minutes add the paste you’ve mixed at the very beginning and fry for yet another few minutes. Finally, add 400 ml of boiling water, chickpeas and tomato paste, pop the drumsticks back into the pan, and then simmer all that, covered,  for another 45-50 minutes.

With 15-20 minutes to go, prepare some rice as a side. At the very end, season the curry to a perfection. I added some salt and freshly ground black pepper, as well as a bit of lime juice to break the flavors. As the final result wasn’t yet heavenly enough, I’ve added one more crushed garlic clove – which is a great last-minute way to enhance the flavor of almost any dish! When added at the end of the cooking process, garlic delivers a fantastic fresh and spicy touch.

That’s all!

Pukka_curry_02

Z zasady uwielbiam książki kucharskie Jamiego Olivera, ale Oszczędzaj z Jamiem jest po prostu skarbnicą pełną świetnych, łatwych do wykonania i mimo to przepysznych przepisów – i to przepisów przyjaznych dla portfela w dodatku! Własnie ugotowałam to curry i postanowiłam od razu się nim podzielić. Wprowadziłam nieco zmian, ale w większości przepis ten jest wierny oryginałowi.

Składniki:
6 pałek z kurczaka
1 łyżka oleju z winogron (lub oliwy z oliwek)
1 cebula
2+1 ząbki czosnku
1 żółta papryka
1/2 kostki rosołowej
1 ostra papryczka
1/3 C pietruszki
2/3 łyżeczki syropu klonowego (lub miodu)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
200 g ugotowanej cieciorki
1 łyżeczka pasty pomidorowej
1/2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
sól do smaku

Przygotowanie: 40 minut

Czas gotowania: 1.5 godziny

Wynik: 3 porcje

Kalorie: 489 kcal na porcję + ryż

Rozgrzej olej w patelni na średnim ogniu, a następnie przysmaż pałki z kurczaka (lekko osolone) przez 10-15 minut, okazjonalnie mieszając, aż staną się smakowicie przypieczone. Wrzuć połowę cebuli, 2 ząbki czosnku, paprykę i papryczkę chilli, pietruszkę, syrop klonowy i przyprawy do blendera i zmiksuj na gładką masę. Gdy jest gotowy, wyjmij kurczaka z patelni, dodaj do niej szklankę wrzątku i tak przysmaż drugą połowę cebuli, względnie poszatkowaną. Po paru minutach dodaj masę zmiksowaną na samym początku i przysmażaj przez kolejne parę minut. Wreszcie, dodaj 400 ml gotującej się wody, cieciorkę i pastę pomidorową, wrzuć z powrotem pałki z kurczaka, i całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 45-50 minut.

15-20 minut przed końcem gotowania przygotuj ryż. Na koniec przypraw curry. Ja dodałam trochę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, jak również nieco soku z limonki dla przełamania smaku. Ponieważ rezultat wciąż nie był niebiański, postanowiłam dodać jeszcze jeden ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę – jest to świetny sposób, by w ostatniej chwili poprawić smak niemal każdej potrawy! Dodany tuż przy samym końcu gotowania, czosnek nadaje niepowtarzalny, świeży i jednocześnie ostry akcent.

I to tyle!

 

Advertisements

One thought on “Jamie Oliver’s Pukka Yellow Curry / Pukka Curry Jamiego Olivera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s