Lemon Blueberry Yogurt Cake / Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe

LemonBlueberryYogurtCake01

This is a gorgeous yogurt cake, spongy and moist, with perfectly intertwining flavors – and all that with next to no effort, really!

I first stumbled upon this recipe at the Smitten Kitchen, and then I adapted it to my needs. Most importantly, I use Greek yogurt because it has a much better (i.e., higher) protein to carbs ratio than ordinary, unstrained yogurt. Of course, it doesn’t mean that the cake has thus become a healthy snack now, but at least I can say I tried.

Ingredients:
2 cups all-purpose flour
3 1/2 teaspoons baking powder
1/8 teaspoon kosher salt
1 cup plain Green non-fat yogurt
1 cup sugar
4 large eggs
1 tablespoon grated lemon zest
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1/2 cup olive oil (frying grade)
1 1/2 cups blueberries (may be frozen)

2 tbsp freshly squeezed lemon juice
1 tablespoon sugar

Prep time: 15 minutes
Cook time: 1 hour

Yields: 24 servings (in the pictures)

Calories: 135 kcal per serving

Preheat the oven to 355 °F. Roughly grease the pan (I use a 13 by 9 by 2-inch pan), then line it with some parchment paper, and thoroughly grease the parchment.

Sift the flour into a small bowl or pot, then add baking powder and salt and mix well. In a separate large bowl combine sugar, yogurt, eggs, oil, lemon zest and vanilla extract. Rather roughly whisk the dry ingredients into the wet ingredients (you don’t want to use a hand mixer, a whisk is all you need here). Pour about 1/4 of the batter into the pan (arrange it so that it covers the bottom), then mix the blueberries into the remaining 3/4 and only then pour all of it over the initial layer. Bake for about 45 minutes, or until it’s golden brown.

Meanwhile, cook the lemon juice and the remaining 1 tbsp of sugar in a small pan (you only want the sugar to dissolve and the mixture to become clear), then set aside.

When the cake is ready, allow it to cool for a few minutes, then take it out of the pan. With a toothpick, make tiny holes all over it and pour the lemon syrup over. Let it sit for about 5 minutes.

Now eat. You’re welcome.

 

 

 

 

LemonBlueberryYogurtCake03

Jest to wspaniałe ciasto jogurtowe, puszyste i nie za suche, w którym smaki perfekcyjnie się przenikają – i możemy je otrzymać naprawdę małym nakładem pracy!

Po raz pierwszy natknęłam się na ten przepis na stronie Smitten Kitchen, a potem zaadoptowałam go do moich potrzeb. Najważniejszą zmianą jest użycie jogurtu greckiego, który wybrałam głównie dlatego, że posiada on znacznie lepszy (tj. większy) stosunek białka do węglowodanów, niż zwykły jogurt. Oczywiście, nadal nie oznacza to, że to ciasto jest zdrową przekąską, ale przynajmniej mogę teraz powiedziać, że próbowałam.

Składniki:
300 g mąki tortowej
3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
240 ml jogurtu greckiego
200 g cukru
3 duże jajka
1 łyżka skórki z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
120 ml oliwy z oliwek (rafinowanej)
200 g jagód (mogą być mrożone)

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka cukru

Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina

Wynik: 24 porcje (na zdjęciach)

Kalorie: 135 kcal na porcję

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Z grubsza posmaruj blaszkę (ja używam blaszki o wymiarach 32 x 23 x 5 cm) masłem, potem wyłóż ją papierem do pieczenia i jeszcze raz, tym razem dokładnie, posmaruj.

Przesiej mąkę przez sitko do małej miski lub garnka, dodaj proszek do pieczenia wraz z solą i dobrze wymieszaj. W osobnej, dużej misce wymieszaj cukier, jogurt, jajka, oliwę z oliwek, skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Szybko wmieszaj suche składniki do mokrych (nie używaj przy tym miksera, tylko trzepaczki). Wlej do blaszki około 1/4 masy (rozłóż ją tak, aby przykryła dno), następnie do pozostałych 3/4 wmieszaj jagody i całość wylej na początkową warstwę ciasta. Piecz przez około 45 minut, tzn. aż ciasto uzyska złoto-brązowy kolor.

W międzyczasie zagotuj sok z cytryny razem z cukrem (chodzi jedynie o to, by cukier się rozpuścił, a mieszanina stała przezroczysta) i zostaw do ostygnięcia.

Gdy ciasto jest już gotowe, pozwól mu przez chwilę ostygnąć, a następnie wyjmij z blaszki. Używając wykałaczki, zrób w cieście kilkanaście-kilkadziesiąt małych dziurek, a następnie pokryj jego wierzch przygotowanym wcześniej syropem cytrynowym. Pozwól cieście odczekać dodatkowe 5 minut.

A teraz jedz. Cała przyjemność po mojej stronie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s