Low-Sugar Peach Jam / Niskosłodzony dżem brzoskwiniowy

This recipe is, unsurprisingly, very similar to the recipe for the Low-Sugar Strawberry Jam. Here I adjusted the amount of sugar a bit and shortened the cooking time, but otherwise you can follow all the detailed instructions there.

Ingredients:
1 kg peaches
0.4 kg granulated white sugar

Prep time: 20 minutes
Cook time: 1 hour

Yields: 20 oz (about 2-2.5 jars)

Calories: 47 kcal per tbsp

Wash the peaches, peel off the skin, and cut them in cubes. Place them in a wide-bottomed pot, add sugar, and mix well. Turn the heat to medium low. Once the peaches-sugar mix starts to boil, turn the heat to low and simmer for about 1 hour. Peach jam tends to stick to the bottom of the pot very easily, so it’s good if you stay around and stir it every 10-15 minutes. Also, this time I mashed the hot peaches with the potato masher about 15 minutes into the cooking (I just wasn’t felling very patient today). It worked well, and the jam is (literally!) heaven in a pot.

As always, scald the jars and lids, then fill the jars with hot jam and immediately screw on the lids. Voilà!

For detailed instructions please refer to this recipe.

Ten przepis jest bardzo podobny to przepisu na Niskosłodzony dżem truskawkowy, co zresztą chyba nikogo nie dziwi. Dostosowałam jedynie ilość cukru i skróciłam czas gotowania – poza tym wszystkie szczegółowe instrukcje z tamtego przepisu stosują się i w tym wypadku.

Składniki:
1 kg brzoskwiń
0,4 kg cukru

Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 1 godzina

Wynik: 600 ml (około 2-2,5 słoików)

Kalorie: 47 kcal na łyżkę

Umyj brzoskwinie, obierz je ze skóry i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka z szerokim dnem, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Nastaw kuchenkę na średnio mały ogień. Gdy tylko brzoskwiniowo-cukrowa zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i pozwól miksturze gotować się na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Dżem brzoskwiniowy dość łatwo się przypala, dlatego dobrze będzie, jeśli przez ten czas będziesz w pobliżu i będziesz mieszać go co 10-15 minut. Dodatkowo, tym razem rozgniotłam gorące brzoskwinie praską do ziemniaków już ok. 15 minut od rozpoczęcia gotowania (nie byłam dzisiaj szczególnie cierpliwa). Wyszło dobrze, a dżem smakuje jak marzenie!

Jak zwykle wyparz słoiki i pokrywki, po czym napełnij słoiki gorącym dżemem i natychmiast je zamknij. Voilà!

Szczegółowe instrukcje znajdziesz tutaj.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s