Low-Sugar Strawberry Jam / Niskosłodzony dżem truskawkowy

StrawberryJam03

The web is chock-full of bad jam recipes, and I’ve wasted many hours of work (not to mention delicious fruit) trying them out. One would think that it’s hardly possible to mess up something as easy as mixing fruit with sugar, but still. My main objection to the recipes I’ve tried so far is that they’re usually too sugary – I mean, I want jam, not candy! (Literally, one recipe I’ve tried recently yielded blueberry hard candy in a jar.) On the other hand, despite all the trouble and confusion, it’s still a brilliant idea to make your own jam as you truly get the best quality product for a fraction of the price – for example, my favorite brand of jam in the US is Bonne Maman (mainly because it’s still about the fruit and not sugar) and it’s $5.50 a jar. One can get a few jars of a homemade jam for the same price!

Finally then I did what I should have done already a long time ago: I asked my Mom! Here’s her trusty recipe for strawberry jam:

Ingredients:
1 kg strawberries
0.5 kg granulated white sugar

Prep time: 20 minutes
Cook time: 2-3 hours

Yields: 26 oz (about three jars)

Calories: 43 kcal per tbsp

Wash the strawberries, cut off the hulls, and cut each berry in half. Place them in a wide-bottomed pot, add sugar, and mix well. Turn the heat to medium low. While the strawberries are heating up, put a small plate in the freezer (soon you’ll understand). Once the strawberry-sugar mix starts to boil, turn the heat to low and simmer for about 1.5 hours. You can pretty much leave it to itself, but it’s still a good idea to be around and stir it every 15 minutes – you don’t want it to burn! Should this happen (your clue is that while stirring you feel something hard stuck to the bottom of the pot), don’t scratch – and don’t panic. Simply get another pot and pour the jam in. Whatever has stuck to the bottom should stay there – you don’t want it to spoil the taste. Phew! A tragedy averted.

While you stir the jam, you may notice a pinkish foam forming. Every now and then remove it with a spoon.

After 1.5 hours has elapsed, check whether the fruit has broken down a bit (if it hasn’t, you may need to cook the jam some more time; if it takes forever for them to break down, there is no shame in using a potato masher – works like a charm!). Take the plate out of the freezer and put a teaspoon of jam on it. If it cools to a nice dewy texture, it means that the jam is ready. If it’s too runny, it means that the jam needs some more time to reduce (up to 2-2.5 hours total time).

Next, boil some water; meanwhile get your jars and lids and put them in a large pot or bowl. Fill them up with boiling water; take the lids out after about 10 seconds, but leave the jars in for a few minutes. Then pour the water out (watch out, the jars are hot by now!) and pour in the jam – it is key that the jam is still hot at this point. Immediately screw on the lids. The jam is ready!

It should keep for a good few weeks in a fridge, or even for two or three years in a cool dark cupboard if you pasteurize it (if you do, please follow the pasteurization instructions carefully, as food mold is nothing to joke about). A rule of thumb is that the lid should make a popping sound when you first open it – this means that the jar was closed well.

Even though this recipe uses way less sugar than most you’ll find on the web, the jam is still very sweet – and delicious!

PS: You may be tempted to use even less sugar, but it is not advised – after all it is sugar what preserves the fruit. If you use too little you might end up with a sophisticated mold colony in a jar. Not at all what you’re looking for!

StrawberryJam02

Internet jest pełen potwornych przepisów na dżemy – osobiście straciłam przez nie wiele godzin w kuchni (nie wspominając o owocach). Wydawałoby się, że nie istnieje nic prostszego od połączenia owoców i cukru – a jednak! Mój główny zarzut do większości przepisów to szalone ilości cukru – przecież chcę zrobić dżem, a nie cukierki! (Efektem jednego z ostatnio wypróbowanych przeze mnie przepisów była dosłownie wielka jagodowa landrynka w słoiku.) Z drugiej strony, mimo tych problemów, robienie własnego dżemu to świetny pomysł, bo otrzymuje się produkt najlepszej jakości za ułamek ceny – przykładowo moją ulubioną marką dżemów w Polsce jest St. Dalfour (głównie dlatego, że jego podstawowym składnikiem są owoce, a nie cukier) i kosztuje ok. 11-12 zł za słoik. Za tę samą kwotę można mieć kilka słoików własnego dżemu!

W końcu zrobiłam to, co powinnam była zrobić już dawno: zapytałam Mamy! Oto jej sprawdzony przepis na dżem truskawkowy:

Składniki:
1 kg truskawek
0,5 kg cukru

Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 2-3 godziny

Wynik: 750 ml (około trzech słoików)

Kalorie: 43 kcal na łyżkę

Umyj truskawki, obetnij szypułki i przekrój każdy owoc na pół. Wrzuć je do garnka z szerokim dnem, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Nastaw kuchenkę na średnio mały ogień. Podczas gdy truskawki się podgrzewają, wstaw do zamrażarki mały talerzyk (wkrótce wyjaśni się, po co). Gdy tylko truskawkowo-cukrowa zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i pozwól miksturze gotować się na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. W tym czasie nie musisz dżemu szczególnie pilnować, ale mimo wszystko dobrze jest go zamieszać co 15 minut – nie chcesz przecież, żeby się przypalił! Gdyby mimo wszystko się to zdarzyło (co odznacza się napotkaniem podczas mieszania czegoś twardego przyklejonego do dna garnka), nie skrob – i nie panikuj. Po prostu weź drugi garnek i przelej do niego resztę dżemu. Cokolwiek przywarło do dna powinno tam zostać – inaczej zepsuje smak reszty. Uff! Tragedia była blisko.

W trakcie mieszania zauważysz, że mikstura wytwarza różowawą pianę. Co jakiś czas usuwaj ją za pomocą łyżki.

Po upływie 1,5 godziny sprawdź, czy owoce trochę się rozpadły (jeśli nie, być może musisz je dłużej pogotować; gdy jednak ten proces wydaje się zabierać całą wieczność, możesz spokojnie użyć praski do ziemniaków – działa jak marzenie!). Wyjmij talerzyk z zamrażalnika i wyłóż na niego łyżeczkę dżemu. Jeśli mikstura po ochłodzeniu ma “dżemową” konsystencję, to znaczy, że jest gotowa. Jeśli jest zbyt płynna, oznacza to, że musi się jeszcze trochę pogotować (nawet do 2-2,5 godzin całkowitego czasu gotowania).

Następnie zagotuj dużą ilość wody; w międzyczasie włóż słoiki i przykrywki to dużego garnka lub miski. Wypełnij je wrzątkiem; pokrywki wyjmij po ok. 10 sekundach, a słoiki pozostaw na parę minut. Następnie wylej wodę i napełnij słoiki gorącym dżemem. Natychmiast zamknij słoiki. Dżem jest gotowy!

Dżem można przechowywać przez dobrych parę tygodni w lodówce, albo nawet przez dwa do trzech lat w ciemnym i chłodnym miejscu, jeśli się go zapasteryzuje (jeśli się na to zdecydujesz, wykonuj instukcję pasteryzowania bardzo dokładnie – z pleśnią nie ma żartów). Przy pierwszym otwieraniu pokrywka powinna delikatnie trzasnąć – oznacza to, że dżem został dobrze zamknięty.

Pomimo tego, że ten przepis używa dużo mnie cukru niż większość dostępnych w internecie, dżem jest wciąż bardzo słodki – i pyszny!

PS: Być może rozważasz użycie jeszcze mniejszej ilości cukru – nie jest to zalecane, gdyż w końcu to cukier konserwuje owoce. Jeśli użyjesz go za mało, w rezultacie możesz otrzymać wyrafinowaną kolonię pleśni w słoiku. Chyba nie o to chodzi!

 

 

Advertisements

One thought on “Low-Sugar Strawberry Jam / Niskosłodzony dżem truskawkowy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s